top of page
Folkmusikdagarna 2016 9, SLS, Kai Martonen edit.jpg

Våra medlemsorganisationer

FOLKMUSIK FÖR ALLA - Möt våra medlemsorganisationer

Vi tror att världen behöver mer finlandssvensk folkmusik och våra medlemsorganisationer finns till för att ge plattformer för dig som utövar eller gärna lyssnar till, dansar till eller på olika sätt bearbetar folkmusik.​

Gå direkt till medlemsorganisationerna via knapparna nedan eller scrolla ner för en presentation.

Folkmusik för alla: Service

VÅRA MEDLEMSORGANISATIONER

Guitar

FOLKMUSIKSÄLLSKAPET RF

Folkmusiksällskapets uppgift är  att stimulera intresset för och öka kännedomen om den folkliga musikutövningen i Finlands svenskbygder samt att främja folkmusikforskningen.

SLS_logo_krans_web.jpg

SVENSKA LITTERATURSÄLLSKAPET

Folkmusikinstitutet fungerar som ett informationscentrum för den finlandssvenska folkmusiken. Institutet betjänar musikutövare, allmänhet, forskare, studerande, föreningar, massmedier med flera.

Folkmusikinstitutet ordnar seminarier, kurser och visstugor. Vi samarbetar gärna kring olika forsknings- och insamlingsprojekt som rör finlandssvenska musik- och danstraditioner. Inom ramen för SLS utgivning ger vi ut böcker, låthäften och cd-skivor om och med folkmusik. Du kan beställa dem direkt av oss eller genom Vetenskapsbokhandeln.

Institutet tar tillvara, förvarar och publicerar både historiskt folkmusikmaterial och material som rör dagens musicerande. Folkmusikaliskt material (signum FMI) kan du söka i SLS huvudkatalog i Arkiva.

Folkmusikinstitutet finns i Vasa men har hela Svenskfinland som arbetsfält. 

För närmare information om öppethållningstider, kontaktuppgifter etc. se SLS kundtjänst.

Finlands_svenska_spelmansförbundet.jpg

FINLANDS SVENSKA SPELMANSFÖRBUND

Finlands svenska spelmansförbund är en organisation för befrämjande av finlandssvensk folkmusik och finlandssvenska folkmusiktraditioner. Förbundet skapar kontakt mellan spelmän och spelmanslag i Finlands svenskbygder.

Skärmklipp 2017-10-02 13.07.35.png

MELLERSTA ÖSTERBOTTENS FOLKDANSDISTRIKT

Stöder de nuvarande men också nya medlemslag
Hjälper till med anskaffande av instruktörer 
Ordnar olika slag av verksamhet för att rekrytera nya dansare och danslag
Synliggör folkdansen i vårt område genom att uppträda med folkdans på olika evenemang
Ordnar vid behov kursdagar för instruktörer, samt ger i mån av möjlighet ekonomiskt bidrag för deltagande i kurser
Uppmanar danslagen att delta i evenemang inom och utanför det egna verksamhetsområdet

Finlandssvenska_Sång_och_musikförbund.jpg

FINLANDS SVENSKA SÅNG- OCH MUSIKFÖRBUND

Finlands svenska sång- och musikförbund (FSSMF) är en samlande organisation för musikintresserade finlandssvenskar aktiva i körer, orkestrar och andra grupper. Antalet medlemmar är ca 3800.

Skärmklipp 2017-10-02 13.20.49_edited.png

FOLKMUSIKFESTIVALEN VASA FOLK

Det ordnas större och mindre folkmusikfestivaler på många orter i vårt land, speciellt under sommaren, men under höst och vinter händer inte mycket på folkmusikområdet i Österbotten. För att råda bot på det så har vi i folkmusikgruppen Trinda tillsammans med våra sammarbetspartners ansett det viktigt att få en  folkmusikfestival till Vasa.

Föreningen_Brage_i_Vasa.JPG

FÖRENINGEN BRAGE I VASA

Vårda den svenska folkkulturen sådan den tagit sig i uttryck i diktning, seder, musik, danser och lekar, samt utforska, återuppliva, tillvarataga och bekantgöra hithörande alster. 

Det här gör föreningen genom att

Främja dokumentation av traditioner, historia och nutid, värna om natur- och kulturmiljöer,
utöva museiverksamhet, främja folkmusik , dans och lekar genom att arrangera möten, seminarier, kurser och andra kulturevenemang, utställningar, talkon samt kultur- och studieresor, samarbeta med motsvarande kulturella föreningar och förbund.

ÅA_logo_liggande.jpg

FAKULTETEN FÖR PEDAGOGIK OCH VÄLFÄRDSSTUDIER

Vid fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier ges undervisning i musikens didaktik som en del av utbildningen till klasslärare och speciallärare. Kurserna kombinerar praktiska övningar med musikpedagogisk reflektion där tvärvetenskapliga och filosofiska perspektiv har stor betydelse. Inom musikens didaktik riktas fokus på musikens mångfald, musik som rättighet för alla elever och musikpedagogikens allmänna och ämnesövergripande potential i skolan.

Barnkulturnätverket_BARK.jpg

BARNKULTURNÄTVERKET I ÖSTERBOTTEN

Barnkulturnätverket i Österbotten BARK har som mål att erbjuda barn runtom i landskapet högklassiga kulturupplevelser. Vi satsar speciellt på kulturarvspedagogik, men verksamheten omfattar också annan barnkultur. BARK arbetar på två språk och ingår i undervisnings- och kulturministeriets nätverk för barnkulturcenter.

21819789_1412364362215033_3028698804133036032_n.jpg

DE UNGAS MUSIKFÖRBUND

DUNKs mission är att stöda musiklivet i Svenskfinland. Vi värderar den finlandssvenska kulturen och musiken, anser att musik är en positiv företeelse och vill arbeta för att alla skall ha lika möjlighet att ta del av det finlandssvenska musiklivet på dess olika nivåer.
DUNK bidrar till att stärka musiklivet i Svenskfinland genom målmedvetet och långsiktigt arbete.

Lirarna.jpg

FOLKMUSIKNÄTVERKET LIRARNA

Folkmusiknätverket Lirarna är ett nätverk med syfte att stöda, utveckla och skapa intresse för den finlandssvenska folkmusiken och trygga dess framtida existens i vårt musikliv. Vår verksamhetsidé bygger på glädjen att spontant och fördomsfritt musicera tillsammans på musikens egna villkor.

Folkmusik för alla: Service
bottom of page