top of page
klipp workshop.JPG

Folkmusiksällskapets materialbank

Här samlar vi material och länkar till bra resurser om traditionell musik, dans och sång i Svenskfinland. Om du eller din förening har material som borde finnas med här hittar du våra kontaktuppgifter här.
Folkmusikkonsert för skolan

Här får du en introduktion till finlandssvensk folkmusik, med en genomgång av instrument och exempel på traditionella låtar och visor. Folkmusikpedagogerna Johanna Lönngren, Marianne Maans och Désirée Saarela-Portin spelade in en digital skolkonsert som en del av Folkmusikdagarna i Vasa 2020, som arrangerades av Folkmusiksällskapet r.f. Tänkt målgrupp är klass 1-6. Inspelningen är 33 minuter lång och avslutas med fyra frågor som eleverna får fundera på tillsammans med läraren.

https://youtu.be/gdOxKGaLglc 

​

Se även tillhörande låtworkshop och prova själv att spela!

​
Låtworkshop för skolan 

Prova spela finlandssvensk folkmusik! Inspelningen innehåller spelinstruktioner för olika traditionella instrument. Folkmusikpedagogerna Johanna Lönngren, Marianne Maans och Désirée Saarela-Portin spelade in den digitala låtworkshopen där ”Adams söner” lärs ut som en del av Folkmusikdagarna i Vasa 2020, som arrangerades av Folkmusiksällskapet r.f. Inspelningen är 9 minuter lång. Tänkt målgrupp är klass 1-6.

https://youtu.be/LNsHsqMxKlw

​
Se även tillhörande folkmusikkonsert!
Varför finlandssvensk folkmusik?

Presentationen "Varför finlandssvensk folkmusik?" har tagits fram inom KulturÖsterbottens projekt Kurant i samarbete med Lafo folkmusikcenter. Ett behov fanns för att besvara den ständigt återkommande frågan, samtidigt som en introduktion till genren ges. Presentationen har gjorts i programvaran Sway, som tillåter att den används i många olika format.

https://www.kulturosterbotten.fi/om-kulturoesterbotten/materialbank/levande-traditioner/158-presentation-varfoer-finlandssvensk-folkmusik/file
Föreläsning: Att skapa ett klingande kulturarv 

Inspelning från Virtual Kaustinen 2021. FD Johanna Björkholm föreläser om finlandssvensk folkmusik, kulturarvsprocesser och tryggande som en del av Kansanmusiikki-instituuttis serie Soivat luennot. Spelman Johanna Lönngren står för musikaliska illustrationer. Inspelningen är drygt en timme lång och spelas upp via Kansanmusiikki-instituuttis youtube-kanal

Soi torpat ja salongit – Spel i stuga och salong

Musiikkia joka kulkee halki ajan – Musik som går genom tiden
 

Nothäftet innehåller traditionell folk- och salongsmusik som dokumenterats på 1800- och 1900-talet i Egentliga Finland och Åbolands skärgård i arrangemang för två violiner och sång. Materialet samlades med stöd från Finska Kulturfondens Egentliga Finlands regionalfond och häftet har sammanställts med stöd från Svenska kulturfonden. Red. Marianne Maans i samarbete med Marjaana Puurtinen. 

​

Nuottivihko sisältää Varsinais-Suomessa ja Turunmaan saaristossa tallennettua kansan- ja salonkimusiikkia 1800-luvulta ja 1900-luvun alusta kahdelle viululle ja laululle sovitettuna. Materiaali koottiin Varsinais-Suomen maakuntarahaston tuella ja vihkon valmistamista tuki Svenska kulturfonden -säätiö. Toim. Marianne Maans yhteistyössä Marjaana Puurtisen kanssa. 

https://drive.google.com/file/d/1abHm58BqOZNOjH_L27THnwHg-czROZSU/view?usp=sharing
pärm spel i stuga.JPG
Folkmusik på dagis (Folkmusiknätverket Lirarna)

Metodhandboken "Folkmusik på dagis" vill inspirera till att använda folkmusik i verksamhet med barn i daghem och förskolor, men kan naturligtvis användas i all verksamhet med barn och även andra målgrupper. Folkmusiken är till sin natur kreativ och levande, och materialet kan användas mångsidigt med endast fantasin som gräns! Materialet för daghem och förskolor innehåller ramsor, sånger och lekar både för de allra yngsta och de lite äldre barnen. Noter + instruktioner och ljudfiler är fritt tillgängliga.

https://drive.google.com/file/d/0B19YmenN5UCjQjE2eW56REZCQkE/edit
padagis.jpg
Folkmusik i skolan, klass 1-6 (Folkmusiknätverket Lirarna)

Metodhandboken "Folkmusik på dagis" vill inspirera till att använda folkmusik i verksamhet med barn i skolor men kan naturligtvis användas i all verksamhet med barn och även andra målgrupper. Folkmusiken är till sin natur kreativ och levande, och materialet kan användas mångsidigt med endast fantasin som gräns! Eftersom eleverna i grundskolan åk 1–6 representerar en ganska bred åldersgrupp, har låtarna i skolans material försetts med olika alternativ till utförande, av vilka var och en kan välja det lämpligaste alternativet för sin grupp. Noter + instruktioner och ljudfiler är fritt tillgängliga.

https://drive.google.com/file/d/0B19YmenN5UCjQmNVcUdsczlBRTA/view?resourcekey=0-VboNoN2TmQM-cx2qAoCsjg
iskolan.jpg
Folkmusik i skolan, klass 7-9 (Folkmusiknätverket Lirarna)

Metodhandboken i folkmusik innehåller repertoar och handledning med tillhörande ljudbilaga i mp3-format. Metodhandboken vill inspirera och göra en folkmusikrepertoar lättillgänglig för lärare och elever. Materialet visar hur folkmusiken kan användas i skolan och ger ett viktigt tillskott till elevernas musikaliska repertoar. Låtarna är upptecknade i den finlandssvenska traditionen. Noter + instruktioner och ljudfiler är fritt tillgängliga.

https://static1.squarespace.com/static/5f96aefcc8a45c4975c6c726/t/601d3f427f828c4792e6bdf2/1612529491490/Folkmusik+i+skolan+7-9.pdf
högstadiet.JPG
bottom of page